Techblog Gijs Joosen: Van tekening naar data

Een data-georiënteerd proces biedt nieuwe mogelijkheden voor de architect als regisseur van de informatiestroom

Met de transitie van CAD tekeningen naar slimme bouwwerk informatie modellen (BIM) lijkt de digitalisering van het bouwproces definitief door te breken. In de bouwsector moet je de mensen die nog nooit van BIM gehoord hebben inmiddels met een vergrootglas zoeken. Vraag echter wat digitalisering in het dagelijkse leven betekent dan zijn de antwoorden minder eenduidig. De B van bouwwerk roept in de bouwsector over het algemeen weinig vragen op en ook over de I van informatie zijn de meeste het eens. Het is met name de M die voor verwarring zorgt. Staat het nu voor model, modelleren of toch management? In het kielzog van deze verwarring volgt een oeverloze discussie over (open) standaarden, objectenbibliotheken en samenwerkingsprotocollen.

Van data naar informatie
Waar de strijd om de standaard in alle openbaarheid plaatsvindt voltrekt de ware revolutie zich achter de schermen. Met de digitalisering van de werkzaamheden verschuift langzaam maar zeker de focus van een document-georiënteerd proces naar een data-georiënteerd proces. De potentie van deze verschuiving lijkt echter nog niet helemaal door te dringen. Het biedt de mogelijkheid om vraag en aanbod van informatie direct op elkaar aan te sluiten. Een absolute noodzaak gezien de opkomst van robots, CNC machines en 3d printers naar de bouwplaats. Ik ben nog geen robot tegen gekomen die chocolade kan maken van een geometrisch kloppende bouwwerk informatie modellen op LOD 500. Een model met gigabytes aan data bevat mogelijk enkele kilobytes aan relevante informatie.

De rol van de (informatie)architect
Een data-georiënteerd proces biedt nieuwe mogelijkheden voor de architect als regisseur van de informatiestroom. Al vanaf het ontstaan van het eerste conceptuele idee worden verbanden gelegd: de relatie tussen de context en de opgave, de vertaling van programma naar ruimte, de relatie tussen wensen en budget, alles heeft invloed op elkaar en wordt samengebracht in het ontwerpproces. Daarbij gaat het er niet om dát zaken met elkaar in verband staan, maar hóe ze met elkaar in verband staan. Juist daar ligt de rol voor de architect. De architect is bij uitstek degene met de ambitie en visie om de verschillende onderdelen van het proces samen te brengen tot een geheel dat groter is dan de som der delen. Een taak die overigens los staat van het gebruikte gereedschap. Het leggen van verbanden en relaties is niet voorbehouden aan een softwarepakket.

Uiteindelijk gaat het om de systematische samenhang tussen de verschillende databronnen. Het komen tot de essentie van de informatiestroom en daarmee de essentie van het ontwerpproces. Alleen door data in een zinvolle context te plaatsen wordt het informatie.

 

Gijs Joosen is één van de sprekers op de BNA Architectendag 2017: reset your mind 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Groningen

  • Type: overig
  • Locatie: De Zwarte Hond
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Groningen

do 22 mrt 2018

BNA Live 2018: Enschede

  • Type: overig
  • Locatie: IAA architecten, Enschede
  • Organisatie: BNA
  • Onderwerp: BNA BNA Netwerken
BNA Live 2018: Enschede

Nieuws / 19 mrt, 2018

Vaste Kamercommissie agendeert beter aanbesteden architecten

In een speciale bijeenkomst van MKB-Nederland met de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op 14 maart jl. heeft BNA-directeur Fred Schoorl een toezegging gekregen voor architecten en creatieve industrie over aanbesteden. Zijn kritische

Vaste Kamercommissie agendeert beter aanbesteden architecten

Nieuws / 15 mrt, 2018

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Op donderdag 8 maart 2018 heeft de cao-delegatie van de BNA een onderhandelingsresultaat bereikt over de loonontwikkeling 2018-2019. Deze loonontwikkeling was bij het afsluiten van de cao 2017-2019 (die afloopt op 28 februari 2019) afhankelijk

Onderhandelingsresultaat over loonontwikkeling 2018-2019

Nieuws / 13 mrt, 2018

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

De creatieve industrie floreert, start-ups schieten overal de grond uit en tal van incubators en accelerators proberen de meest innovatieve ideeën tot een succes te maken. Ook de bouwsector groeit, waarvan ook startende architectenbureaus kunnen profiteren.

Jonge bureaus: van start-up naar scale-up

Nieuws / 13 mrt, 2018

Krijgt Bouwbesluit betere toegankelijkheidsregels?

Minister De Jonge ontvouwde zaterdag 3 maart in een vraaggesprek in het tv-programma KASSA plannen om minister Ollongren te vragen het Bouwbesluit aan te passen. Hij deed deze uitspraak bij de uitreiking van de prijs

Krijgt Bouwbesluit betere toegankelijkheidsregels?

Inloggen op BNA

(Sluiten)