Techblog Gijs Joosen: Van tekening naar data

Een data-georiënteerd proces biedt nieuwe mogelijkheden voor de architect als regisseur van de informatiestroom

Met de transitie van CAD tekeningen naar slimme bouwwerk informatie modellen (BIM) lijkt de digitalisering van het bouwproces definitief door te breken. In de bouwsector moet je de mensen die nog nooit van BIM gehoord hebben inmiddels met een vergrootglas zoeken. Vraag echter wat digitalisering in het dagelijkse leven betekent dan zijn de antwoorden minder eenduidig. De B van bouwwerk roept in de bouwsector over het algemeen weinig vragen op en ook over de I van informatie zijn de meeste het eens. Het is met name de M die voor verwarring zorgt. Staat het nu voor model, modelleren of toch management? In het kielzog van deze verwarring volgt een oeverloze discussie over (open) standaarden, objectenbibliotheken en samenwerkingsprotocollen.

Van data naar informatie
Waar de strijd om de standaard in alle openbaarheid plaatsvindt voltrekt de ware revolutie zich achter de schermen. Met de digitalisering van de werkzaamheden verschuift langzaam maar zeker de focus van een document-georiënteerd proces naar een data-georiënteerd proces. De potentie van deze verschuiving lijkt echter nog niet helemaal door te dringen. Het biedt de mogelijkheid om vraag en aanbod van informatie direct op elkaar aan te sluiten. Een absolute noodzaak gezien de opkomst van robots, CNC machines en 3d printers naar de bouwplaats. Ik ben nog geen robot tegen gekomen die chocolade kan maken van een geometrisch kloppende bouwwerk informatie modellen op LOD 500. Een model met gigabytes aan data bevat mogelijk enkele kilobytes aan relevante informatie.

De rol van de (informatie)architect
Een data-georiënteerd proces biedt nieuwe mogelijkheden voor de architect als regisseur van de informatiestroom. Al vanaf het ontstaan van het eerste conceptuele idee worden verbanden gelegd: de relatie tussen de context en de opgave, de vertaling van programma naar ruimte, de relatie tussen wensen en budget, alles heeft invloed op elkaar en wordt samengebracht in het ontwerpproces. Daarbij gaat het er niet om dát zaken met elkaar in verband staan, maar hóe ze met elkaar in verband staan. Juist daar ligt de rol voor de architect. De architect is bij uitstek degene met de ambitie en visie om de verschillende onderdelen van het proces samen te brengen tot een geheel dat groter is dan de som der delen. Een taak die overigens los staat van het gebruikte gereedschap. Het leggen van verbanden en relaties is niet voorbehouden aan een softwarepakket.

Uiteindelijk gaat het om de systematische samenhang tussen de verschillende databronnen. Het komen tot de essentie van de informatiestroom en daarmee de essentie van het ontwerpproces. Alleen door data in een zinvolle context te plaatsen wordt het informatie.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 13 sep, 2018

Maarten Polkamp gekozen tot vicevoorzitter

Het BNA-bestuur heeft Maarten Polkamp gevraagd Maartje Luisman op te volgen als vicevoorzitter. Maarten, partner van het Rotterdamse Personal Architecture, is sinds begin 2016 actief als Bestuurslid bij de BNA. Maarten, van harte. Welke taak

Maarten Polkamp gekozen tot vicevoorzitter

Nieuws / 13 sep, 2018

Klacht BNA gegrond: unieke ontwerpopdracht dient aanbesteed

De Commissie van Aanbestedingsexperts heeft opnieuw een klacht van de BNA gegrond verklaard. Het Kröller-Müller Museum wilde rechtstreeks een overheidsopdracht voor een uitbreiding gunnen aan een buitenlandse architect, hetgeen in strijd is met de aanbestedingsplicht.

Klacht BNA gegrond: unieke ontwerpopdracht dient aanbesteed

Nieuws / 13 sep, 2018

Top-5 Jord: ga deze zien @ AFFR!

BNA is partner van het Architecture Film Festival Rotterdam. Het programma is rond, dus een goed moment om festival-directeur Jord den Hollander te vragen welke films we moeten gaan zien. Top-5 Jord: ga deze zien!

Top-5 Jord: ga deze zien @ AFFR!

Inloggen op BNA

(Sluiten)