Geïnformeerd / parametrisch ontwerpen & VR

Hoe maak je het ontwerpproces slimmer en efficiënter door kunstmatige intelligentie, virtual reality en parametrisch ontwerpen?

Wat is geïnformeerd of parametrisch ontwerpen?
Geïnformeerd of parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij op basis van data of relaties tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. Naast het ontwerpen van complexe geometrie en constructies biedt parametrisch ontwerp ook mogelijkheden om tot in een laat stadium van het ontwerpproces wijzigingen in een responsief model door te voeren. Dit proces van ‘Design by Performance’ stelt bureaus in staat om snel en prestatiegericht modellen te genereren, verschillende interventies en scenario’s te testen, prestaties inzichtelijk te maken en zo meerwaarde te creëren als ontwerper voor hun opdrachtgevers. Je kunt zo het maximale uit iedere opgave  halen, in plaats van handmatig slechts een aantal mogelijkheden te schetsen. The Form Foundation. is een voorbeeld van een bureau dat op deze manier te werk gaat.

Wat is de rol van de architect die met parametrische ontwerpsoftware werkt?
Door de inzet van algoritmes – die door de architect in samenwerking met programmeurs worden gemaakt – kunnen er ontwerpen worden gegenereerd in plaats van zelf gemaakt: generatief ontwerp. De rol van de architect verandert hierdoor deels naar die van hoofdredacteur. Uit al de mogelijke modellen dient een optimale oplossing gekozen te worden. Tevens stelt het de architect in staat om zijn tijd efficiënt te besteden aan andere aspecten van het gebouw dan bijvoorbeeld de m2 PVE puzzel, zoals materialisering of detaillering. Daarnaast is het veel eenvoudiger om later in het proces relaties tussen ruimtes of afmetingen te wijzigen, aangezien het dynamische gebouwmodel in real time meebeweegt in het ontwerpproces.

Met welke software kan ik zelf werken aan parametrische modellen?
Er zijn veel verschillende manieren om met parametrische ontwerpsoftware aan de slag te gaan. Naast plugins die je in je reguliere 3D software kunt implementeren zijn er verschillende modelleerpakketen beschikbaar:

Digital Project: ontwikkeld door Gehry Technologies om de complexe architectuur van Frank Gehry bouwbaar te maken.

Grasshopper: een van de meest populaire en toegankelijke plugins voor onder andere Rhinoceros. Wordt al veelvuldig door studenten toegepast.

Autodesk 3DStudioMax: naast parametrisch modelleren ook renderen en visualiseren

Autodesk Revit: 3D BIM software waarmee parametrische modellen kunnen worden opgezet

ArchiCad: 3D BIM software waarmee parametrische modellen kunnen worden opgezet

Virtual Reality: een ontwerptool die straks niet meer weg te denken is
Sommige producten zijn te groot om te 3D-printen. Bij een gebouw, wijk, landschap of ander groot object zijn er andere technieken nodig om volledig te ervaren hoe deze objecten (her)ontworpen kunnen worden, om de optimale uitkomst te bereiken. Virtual reality is een techniek die bij kan dragen aan het ontwerpproces, en deel kan uitmaken van het arsenaal van ontwerptools van de creatieve industrie.
TU Delft initieert daarom een praktijklab voor virtual reality. Het VRDML  (Virtual reality design methods lab) focust op het gebruik van virtual reality in het ontwerpproces. Zowel bij het ontwerpen van de start, als bij het aanpassen en hergebruiken van bestaande gebouwen, wijken en landschappen. Het lab heeft de ruimte, de uitrusting en de mensen om MKB’s met VR als nieuwe technologie te laten werken. Door van het fieldlab gebruik te maken, krijgen de MKB’s de kans om samen met TU Delft nieuwe toepassingen te ontwikkelen die de concurrentiewaarde van hun ontwerpbureaus verhoogt in de (inter)nationale markt. Wil je meer weten over VRDML? Kijk dan hier.

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Inloggen op BNA

(Sluiten)