Aanbouw en verbouwing artsen praktijk

De huisartsen, die samen een praktijk houden in Maasland, waren op zoek naar extra ruimte en een een grondige aanpak van de praktijkruimtes. Het bestaande gebouw had bijna 20 jaar goed dienst gedaan, maar was toe aan een interne opwaardering. Voor deze praktijk zijn we gekomen tot een uitbreiding die moeiteloos lijkt aan te sluiten bij het bestaande, typische gebouw. Met de fraaie, verticale, houten delen is er geprobeerd op eigentijdse wijze een aansluiting te vinden op het metselwerk, het volume en de richting van het bestaande gebouw. Met als doel daarbij kwaliteit toe te voegen en de entree meer te markeren. Deze leek enigszins verstopt in het oude ontwerp, wij hebben geprobeerd de bezoekers en gebruikers van het gebouw als het ware naar binnen te geleiden.

Het interieur is volledig vernieuwd, waarbij uiteindelijk bijna alle ruimtes op de begane grond van functie, positie en afmeting zijn gewijzigd. Er is een mooie scheiding gemaakt tussen het ‘publieke en meer rumoerige deel van de praktijk’ en de ‘rustige behandel en spreek kamers’. Met slimme en minimale ingrepen in de positionering van de wanden en de openingen in die wanden, gecombineerd met functiewijzigingen van de ruimtes, is er een eigentijdse praktijk ontstaan die voldoet aan de eisen van nu, en meer. Zo is er een stuk gang verbreed, niet om aan de minimale eisen te voldoen, maar om meer comfort en rust te creëren. Zo is er ook op diverse punten meer daglicht naar binnen gebracht in de ruimtes.

In dit proces is er door de architect nauw samen gewerkt met de huisartsen waarbij het ontwerp stap voor stap door is ontwikkeld. Van meerdere varianten in de schetsfase, naar een definitieve opzet die bleef evolueren, misschien wel tot de oplevering, waarbij het plan steeds meer kwaliteit kreeg. Door de goede samenwerking met de assistentes en artsen, gecombineerd met een flexibele houding van de aannemer, is het een voorbeeld voor hoe waardevol een goed proces kan zijn.

Inloggen op BNA

(Sluiten)