Appartementen Vermeerlaan, Hilversum

De Vermeerschool is in 1921 gebouwd in een expressionistische baksteenarchitectuur en gelegen in een prachtige Hilversumse villawijk. Sinds het gebouw in 1999 is komen leeg te staan zijn scenario’s onderzocht voor behoud van het gebouw ten behoeve van een woonbestemming. In opdracht van Atrium Woonmaatschappij in Hilversum is door ons bureau een plan uitgewerkt voor 16 appartementen met een bovengemiddeld voorzieningenniveau voor senioren. Volgens planning zal de uitvoering eind 2005 van start gaan.

De woningen zijn ruim opgezet met 70 – 110 m2 bko waarbij de oude lokaalindeling leidend is geweest. Buitenruimten voor de kapwoningen zijn voorzien door de extra brede galerij om de binnenplaats een verblijfskwaliteit te geven en Franse balkons aan de voorzijde.

Het buitenkant van het gebouw zal worden hersteld in de oorspronkelijke staat, inclusief de zorgvuldige baksteendetails en vernieuwde houten kozijnen. De transformatie komt aan de binnenzijde spectaculair tot uiting door een totale vernieuwing en herwaardering van de vroegere binnenplaats, die de kern van het plan vormt. De overkapping uit de jaren ’80 wordt verwijderd en de vernieuwde gevelwanden van de binnenplaats krijgen een expressieve, hedendaagse uitstraling met onregelmatig geplaatste vensters. Een nieuw trappenhuis aan de achterkant vormt een uitsnede uit het oorspronkelijke gebouw, waardoor de vernieuwde binnenkant ook buiten zichtbaar zal worden.

Inloggen op BNA

(Sluiten)