MFA Vlechtwerk | Werkendam

In het hart van Werkendam staat MFA Vlechtwerk: het thuis van twee basisscholen, kinderopvang, gymzaal, bibliotheek én dorpshuis. De aangrenzende rivierdelta de Biesbosch was de inspiratiebron voor dit gebouw met meanderende ruimten. Ook de materialisatie is hierop geënt. Het resultaat is een multifunctioneel, efficiënt gebouw, dat uiterst uitnodigend en warm aanvoelt.

Onderwijs- én ontmoetingscentrum
Deze MFA gaat een stap verder dan ‘gewone’ Brede Scholen. Naast scholen, opvang en bibliotheek is er een dorpshuis met professionele keuken in gevestigd, dat wordt beheerd door mensen met een verstandelijke beperking. Zo ontstaat een ontmoetingscentrum dat ten volle wordt benut.
De aula is het hart van de MFA en fungeert als dorpsplein. Gymzaal, speellokaal en dorpshuis openen zich heel gemakkelijk naar dit plein. Zo is de ruimte geschikt voor kleine groepen, maar ook voor grote evenementen, zoals een feest of musical.

Eenheid
Het compacte gebouw is geïnspireerd op de Biesbosch en wordt doorsneden door een meanderende ruimte: alsof er een kreek doorheen loopt. Iedere gebruiker krijgt hierdoor een eigen ‘eiland’. De centrale kreek vormt het hart. Een binnenplein, dat door de dubbele hoogte heel licht en ruimtelijk is en uitnodigt elkaar te ontmoeten. De gebogen wanden en houten afwerking doen denken aan de rietkragen van eilanden. Dat oogt warm en vriendelijk en leidt tot een goede akoestiek.

Verscheidenheid
De ingangen liggen aan alle kanten van het pand en geven ieder toegang tot zijn eigen deel van het gebouw. Ook de verschillende bouwhoogtes, het bijzondere metselwerk en de betonnen luifels en bankjes aan de gevel geven elke gebruiker een eigen gezicht.
In beide scholen zijn leerpleinen opgenomen, die grenzen aan de aula en toegang geven tot de lokalen. Deze ruimtes hebben hun eigen kleur, inrichting en indeling: passend bij de betreffende school. Onderwijsvisie en ontwerp gaan hier hand in hand.

Klaar voor de toekomst
Het gebouw gaat naadloos over in de buitenruimte, waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen, ontdekken, ontmoeten en leren. Door lokalen een eigen buitendeur te geven, kunnen ze ook door derden worden gebruikt en kan het gebouw meebewegen met de tijd en het wisselende aantal kinderen. Alle binnenmuren kunnen probleemloos worden verwijderd. Deze MFA kan de komende zestig jaar mee.

Duurzaamheid en comfort
De GPR-score is hoger dan de gemeente ambieerde: 8,0. Gebruiksgemak en persoonlijke keuzes speelden daarbij een belangrijke rol. Iedere leerkracht kan zelf de temperatuur regelen of een raam openzetten: dat bevordert het comfort. Ook over licht, akoestiek en geluid is goed nagedacht, blijkt uit de normering Frisse School klasse B. Als in de toekomst zonnepanelen zijn toegevoegd, is MFA Vlechtwerk zelfs bijna energieneutraal (BENG).

Exploitatie
De exploitatiekosten van dit gebouw zijn laag, omdat het meerjarenonderhoudsplan leidend was. Er is bewust gekozen voor onderhoudsarme materialen.

Inloggen op BNA

(Sluiten)