Multifunctionele Accommodatie Pijnacker

Vernieuwend duurzaam ontworpen MFA in Pijnacker geopend!

Op 9 november 2013 is de multifunctionele accommodatie Keijzershof in Pijnacker officieel in gebruik genomen. No Label tekende samen met architect Studio Leon Thier voor het ontwerp van het gebouw: een parkpaviljoen dat drie scholen huisvest, kinderopvang en een sportvereniging. Efficiënt: de grote sporthal en de buitenvelden bijvoorbeeld worden zowel voor de gymlessen gebruikt als voor de handbaltrainingen.

De klaslokalen liggen aan leerpleinen en meanderende gangen waar kinderen zelfstandig kunnen werken. Naar buiten hebben de lokalen schuifpuien naar de gaanderijen, naar de zitrand rond het gebouw en ook naar een dakterras. Als in een openluchtschool kunnen kinderen hierdoor ook buiten leren. Andersom loopt het park via hofjes de school in. “De kleinere kinderen hebben zo een besloten ingang. De groten komen via een entreeplein binnen”, aldus de architecten Braspenning en Thier. De gaanderijen zijn hun trots: “Heel karakteristiek voor het gebouw. En tegelijk de natuurlijke zonwering.”

Voor het eerst toegepast: het binnenklimaat wordt zonder complexe installaties geregeld, maar juist vanuit een duurzaam ontwerp en met natuurlijk opgewarmde buitenlucht. Het systeem is CO2-gestuurd: zodra er te weinig zuurstof in het klaslokaal is, wordt automatisch verse lucht aangevoerd. Deze integrale ‘Frisse School’-aanpak staat garant voor betere prestaties van de leerlingen. De architecten werkten voor dit project samen met Smit Westerman (constructie), en met W/E adviseurs (duurzaamheid) en Uticon (installaties).

Inloggen op BNA

(Sluiten)