Scholencomplex MFA Het Nest | Pijnacker

In Pijnacker is de multifunctionele accommodatie “Het Nest” in de wijk Keijzershof gerealiseerd: een parkpaviljoen dat drie scholen huisvest, kinderopvang en een sportvereniging. Efficiënt: de grote sporthal en de buitenvelden bijvoorbeeld worden zowel voor de gymlessen gebruikt als voor de handbaltrainingen.
De klaslokalen liggen aan leerpleinen en meanderende gangen waar kinderen zelfstandig kunnen werken. Naar buiten hebben de lokalen schuifpuien naar de gaanderijen, naar de zitrand rond het gebouw en ook naar een dakterras. Als in een openluchtschool kunnen kinderen hierdoor ook buiten leren. Andersom loopt het park via hofjes de school in.

“De kleinere kinderen hebben zo een besloten ingang. De groten komen via een entreeplein binnen”, aldus de architecten. De gaanderijen zijn hun trots: “Heel karakteristiek voor het gebouw. En tegelijk de natuurlijke zonwering.”

Voor het eerst toegepast: het binnenklimaat wordt zonder complexe installaties geregeld, maar juist vanuit een duurzaam ontwerp en met natuurlijk opgewarmde buitenlucht. Het systeem is CO2-gestuurd: zodra er te weinig zuurstof in het klaslokaal is, wordt automatisch verse lucht aangevoerd. Deze integrale ‘Frisse School’-aanpak staat garant voor betere prestaties van de leerlingen.

Inloggen op BNA

(Sluiten)