Actuele blog Fred Schoorl: ‘Smart bit’

In de laatste week van de Biënnale van Venetië leidde Rem Koolhaas een Hollands gezelschap nog even door de Fundamentals-tentoonstelling.

18 december 2014

Fred-SchoorlHet leidende verhaal kwam er bijna routineus uit, maar werd venijnig toen het over de smart revolution ging. Koolhaas hekelde de overname van de publieke macht over de stad door prominenten op het gebied van smart cities.

De markt is de nieuwe dominante opdrachtgever, maar niet geneigd tot het creatieve. De digitale bobo’s zijn oppervlakkiger en dus verliezen we iets in de architectuur en de stad. In zijn rug de prachtige uitstalling van honderden jaren ambacht en gevoel voor vloeren, kozijnen, deuren, trappen, balkons, muren, toiletten, liften, façades, enzovoorts, als een laatste saluut aan tijden waarin ambacht en architecten nog ‘heersten’. “Het moment van overgang van oude naar de nieuwe, digitale wereld is het begin van noodzakelijke kritiek vanuit de architectuur op die digitale wereld”, dicteerde ‘Rem’.

Het toeval wilde dat ik vorige week in Parijs de tentoonstelling over Frank Gehry zag. U weet wel: die van het Guggenheim in Bilbao. In een fascinerend openingsfilmpje hakt ook deze oude meester er nog even flink op in. Zijn waarschuwing: je laat computers niet ontwerpen! De sculpturen die daardoor ontstaan kunnen niet tegen de menselijke signaturen op, die emotie en gevoel voor materiaal weerspiegelen. De man van de gevouwde gebouwen gebruikt de inspiratie van Borromini en Bernini om vouwen met een menselijke touch te maken. Geen computerspelletjes.

Al is hij niet vies van de computer, het blijft om de menselijke factor gaan. Als de onomkeerbare overgang van Koolhaas komt, zal de nieuwe smart technology brengen wat vroeger ook al zo was: een afwisseling van tijden van grote (digitale) vreugde en menselijke smart. Kies voor de mens. Mens en bit zullen het samen moeten redden.

Fred Schoorl, directeur BNA

Deze column verscheen eerder in Cobouw. Reageren? Dat kan via redactie@cobouw.nl of op Twitter via @FredSchoorl of @CobouwNL.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 04 mrt, 2019

Competentieontwikkeling speerpunt bureaus

Meer dan de helft van de architectenbureaus heeft de afgelopen tijd moeite gehad met het aannemen van nieuw en geschikt personeel. Hierbij wordt het vaakst genoemd dat het kennis- en vaardigheidsniveau van sollicitanten niet op

Competentieontwikkeling speerpunt bureaus

Nieuws / 26 feb, 2019

Gestaag herstel architectenberoep in Europa

De Europese markt voor architecten herstelt gestaag. Vanaf 2012 groeit de markt weer. Het aantal architecten in Europa is de afgelopen 10 jaar gestegen. Dit en meer blijkt uit de ACE Sectorstudie 2018. De ACE Sectorstudie brengt tweejaarlijks sociale en economische ontwikkelingen over

Gestaag herstel architectenberoep in Europa

Nieuws / 29 jan, 2019

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

‘Architectenbureaus moeten door de sterk stijgende bouwkosten steeds vaker hun ontwerpen aanpassen’ aldus de BNA in Het Financiële Dagblad. De BNA roept bureaus op hier vooraf goede afspraken over te maken met opdrachtgevers en aannemers.

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

Inloggen op BNA

(Sluiten)