Snelweg X Stad: ontwerpstudies naar een betere relatie tussen ring en stad

Ring 2030: “stadscomponent voor kwaliteit van leven”

9 maart 2017

Het ontwerpend onderzoek Snelweg X Stad van BNA Onderzoek en TU Delft, over de toekomst van de stadsring, is afgerond. Alle betrokkenen hebben tijdens het afsluitende debat op de TU Delft de intentie uitgesproken om vervolgonderzoek te doen. Vanuit een nieuw onderzoeksthema, gericht op de stad van de toekomst, kunnen dan relevante ontwikkelingen als circulair bouwen, energie en data worden meegenomen. Het ministerie van IenM overweegt een betaalde pitch uit te schrijven.

A10, A13, A20. A27/28 in 2030: stadscomponenten in optima forma  
Het Snelweg X Stad-onderzoek leverde 7 ontwerpvisies op van multidisciplinaire teams onder aanvoering van BNA-architecten die zich hadden verdiept in de A20 (Rotterdam), de A13 (Overschie), de A10 (Amsterdam/Gooiseweg en Lelylaan) en A27/A28 (Utrecht Science Park).

Jutta Hinterleitner van BNA Onderzoek: “De stadsring is definitief geen infrastructurele beheersklus meer, maar een ruimtelijke ontwerpopgave. Vanwege de complexiteit is besluitvorming vaak de bottleneck. Door multidisciplinaire ontwerpteams in te zetten, help je diezelfde besluitvorming een handje. Zij bieden voorstellen met 2030 als richtjaar, zodat de deelnemende steden de tijd hebben om te plannen. Tegelijkertijd gaan de visies voorbij aan de levenscycli en mores die snelwegbeheerders en stadsbeleidsmakers er op nahouden. Het zou mooi zijn als de ring door gebiedsgericht samenwerken kan uitgroeien tot een stadscomponent voor kwaliteit van leven.”

Grijze asfaltbril versus groenblauwe landschapsbril
De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) organiseert regelmatig ontwerpstudies waarbij multidisciplinaire teams van architecten, kennisinstellingen en publiek/private opdrachtgevers een maatschappelijk issue aangrijpen. Hinterleitner: “Pre-concurrentieel, zodat er visies kunnen worden ontwikkeld zonder inmenging van marktpartijen.”

Onderzoekspartner Hans de Boer van TU Delft (in de Volkskrant) over Snelweg X Stad: “We wilden vooral laten zien wat er allemaal mogelijk is. Zie het als een gedachtenexperiment. Het heeft ons aangenaam verrast hoeveel er kan als je je grijze asfaltbril thuislaat en je groenblauwe landschapsbril opzet.”

Het onderzoek leverde veel aandacht op van zowel vakmedia als landelijke dagbladen, waaronder NRC en Het Parool, als vakmedia. Cobouw Café interviewde op 9 maart minister Schultz over de toekomst van de stadsring.

Boek Snelweg X Stad
Over de ontwerpstudie is ook een boek verschenen, uitgegeven in samenspel met Public Space Publications. Het kan worden besteld via www.bna.nl/shop/producten (ISBN 9789491789151). Het boek (wetenschappelijk onderbouwd door peer reviews) is een initiatief van BNA Onderzoek, TU Delft, de gemeenten Rotterdam en Utrecht, de provincie Utrecht, de Directoraten-generaal Bereikbaarheid, Ruimte en Water en Rijkswaterstaat van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Vereniging Deltametropool en Universiteit Antwerpen.

Deelnemende architectenbureaus: UNStudio, NEXT Architects, Mecanoo, VenhoevenCS, Benthem Crouwel Architects, Bijvoet Architectuur & Stadsontwerp, mauroparravicini architects. Meer informatie over BNA Onderzoek: www.bna.nl/bna-onderzoek

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

do 01 jun 2017

Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

  • Type: masterclass
  • Locatie: Amsterdam (onder voorbehoud)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Specials
Masterclass Hout deel II: Houthoogbouw

di 06 jun 2017

Projectmanagement voor architecten

  • Type: cursus
  • Locatie: Rotterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: management Persoonlijke vaardigheden
Projectmanagement voor architecten

Nieuws / 24 mei, 2017

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Op 10 mei lanceerde de Werkgroep BIM Protocol van de Bouw Informatie Raad (BIR) een ‘Nationaal Model BIM Protocol’, een template voor contractuele voorwaarden van BIM-afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Samen met het ‘Nationaal Model

Lancering Nationaal BIM Protocol: jouw feedback is van belang

Nieuws / 19 mei, 2017

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

‘Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden...

BNA Beste Gebouw van het Jaar is bekend!

Nieuws / 18 mei, 2017

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Na de feestelijke boekpresentatie van de publicatie ‘Licht Verdicht‘ in HNI in Rotterdam op 11 mei, is het lichte optoppen in de Rotterdamse binnenstad ook onderwerp van de kennisdag ‘Wonen op daken’ in het kader

Kennisdag ‘Wonen op daken’ – Rotterdamse Dakendagen 9 juni

Nieuws / 16 mei, 2017

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Op dinsdag 9 mei 2017 hebben de cao-delegaties van de BNA en de vakbonden een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe tweejarige cao. Deze zal bij een algemeen verbindend verklaring door SZW voor alle architectenbureaus in Nederland gaan gelden. Wat

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Inloggen op BNA

(Sluiten)