Stijging werk BNA-bureaus jaagt bouw aan

De architectenbureaus verwachten een verdere toename aan opdrachten en omzet in de bouw, zo blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2017. De werkvoorraad in de architectenbranche is verder gestegen (van 4,5 maanden in 2016) naar bijna 5 maanden.

In het verlengde van deze groei stijgen het honorarium en het aantal medewerkers licht. Voornaamste oorzaak is de grote vraag naar nieuwe, verbeterde en duurzame woningen. BNA-directeur Fred Schoorl: “Het is goed om te zien dat het beter gaat met de branche. Wel zien we nog wel grote verschillen tussen grote en kleine bureaus, tussen regio’s en deelmarkten. Ook verandert de aard van de vraag van opdrachtgevers. Duurzaamheid, technologie en innovatie staan steeds vaker centraal in de opgaven waarbij de verbeeldingskracht en het oplossend vermogen van architecten wordt gevraagd.“

Groei werkvoorraad dankzij grote vraag naar woningen

Grotere bureaus noteren een gemiddelde werkvoorraad van bijna 9 maanden. Voor kleine bureaus is dat 4,8 maanden. De werkvoorraad is afhankelijk van de deelmarkt en regio waarin bureaus actief zijn. De positieve groeiverwachting van bureaus komt vooral door de grote vraag naar woningen. Ook gemengde- en zorgprojecten zitten in de lift. BNA-architectenbureaus verwachten komend jaar het meest van particulieren, bedrijven, projectontwikkelaars en aannemers. Het gaat daarbij vooral om nieuwbouw, transformatie, herontwikkeling en verduurzaming.

De resultaten zijn in een fraaie infographic gezet, voor de PDF klikt u hier

De conjunctuurmeting 2017 is verkrijgbaar via de webshop.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

vr 22 jun 2018

Kennissessie parametrisch ontwerpen

  • Type: masterclass
  • Locatie: Saxion Fablab, Van Galenstraat 20 Enschede
  • Organisatie: BNA Lokaal Netwerk Parametrisch ontwerpen
  • Onderwerp: BNA Netwerken Technologische ontwikkeling
Kennissessie parametrisch ontwerpen

di 26 jun 2018

ILS-proof maken van Revit BIM-modellen

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: RoosRos Architecten te Oud-Beijerland
  • Organisatie: RoosRos Architecten te Oud-Beijerland
  • Onderwerp: BIM Technologische ontwikkeling
ILS-proof maken van Revit BIM-modellen

Nieuws / 01 mei, 2017

Stijging werk BNA-bureaus jaagt bouw aan

De architectenbureaus verwachten een verdere toename aan opdrachten en omzet in de bouw, zo blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2017. De werkvoorraad in de architectenbranche is verder gestegen (van 4,5 maanden in 2016) naar

Stijging werk BNA-bureaus jaagt bouw aan

Nieuws / 16 nov, 2016

Architectenbranche optimisme en kwetsbaarheid

Concurrentiedruk, rol en schaalgrootte bureaus bepalen verdienkracht Bijna de helft van de architectenbureaus verwacht voor heel 2017 een stijging van de omzet en het aantal opdrachten. Dit blijkt uit de recente BNA Conjunctuurmeting najaar 2016.

Architectenbranche optimisme en kwetsbaarheid

Inloggen op BNA

(Sluiten)