Gastblog Krijn Ratsma: Stop met verzuren, ga buiten spelen!

11 oktober 2016

Al lange tijd verwonder ik me erover dat er zo weinig architecten sleutelposities buiten het eigen vakgebied innemen. Nu hebben we natuurlijk een prachtig vak! Als er werk genoeg zou zijn, dan is er weinig aanleiding om ‘iets anders te gaan doen’, dan dat waarvoor je tijdens je studie gekozen hebt.
Maar collega’s … de wereld schreeuwt om bevlogen mensen, die creativiteit en visie in hun denken en handelen combineren. Die communicatief vaardig zijn. Oog hebben voor andere belangen dan alleen die van henzelf. Nachten doorwerken als het nodig is. Kwaliteit belangrijker vinden dan veel verdienen. Verbinden, vernieuwen, verbeelden.

In zo’n profiel past de architect toch prima?
Tijdens de crisis kwam ongeveer de helft van ons zonder werk te zitten, of werkte wel, maar verdiende niets. Nu de markt aantrekt, blijkt er steeds meer zonder noemenswaardige inspanning van architecten gebouwd te gaan worden. Conceptuele nieuwbouw, Stroomversnelling-renovatie, daar zijn wel architecten bij betrokken, maar zo marginaal, dat je het als het ware ‘erbij kunt doen’. Mijn advies: als je vanuit passie en vakmanschap je talenten voor de maatschappij wilt blijven inzetten, vecht dan niet als een Don Quichot voor de rol die we decennia geleden hadden, maar zoek een nieuwe rol in het bredere dynamische werkveld.

Waaraan ik dan denk? Architecten als beslissers in de politiek, de bouw, de woningcorporaties en projectontwikkelaars, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten, maatschappelijke organisaties. Niet vanuit je oorspronkelijke vak een ander vak ‘er een beetje bij doen’, want dan word je er nooit goed in. Maar simpelweg durven kiezen voor iets anders, waarin je net zoveel passie kwijt kunt als in ons mooie vak waarin je nu dreigt te verzuren, omdat het elk jaar verder uitgehold wordt.

Moet iedereen dit advies opvolgen? Alsjeblieft niet! Onze wereld wordt zonder architectuur een stuk minder aangenaam. Rotterdam zonder architectuur, daar komt geen mens op af, de Feyenoord supporters even buiten beschouwing gelaten. Maar er zijn gewoon teveel architecten! Zo veel architecten voor zo weinig zinvol werk, dat is verspilling van talent, kannibalisme via verschraling van tarieven. Zo vragen we erom dat we een speelbal blijven van de grotere krachten aan de opdrachtgeverszijde.

Zelf ben ik 4 jaar geleden, na een toevallige ontmoeting, door de Rijksoverheid uitgedaagd om een project te verzinnen, waarbij het bestaande zakelijk en maatschappelijk vastgoed verduurzaamd wordt. Dat project, Energieke Regio genaamd, heb ik met een netwerk van onafhankelijke adviseurs getest op ‘mijn eiland’ Goeree-Overflakkee, een regio die bruist van de duurzame initiatieven. Nu het project daar succesvol blijkt, rollen we het uit over Nederland. Inmiddels zijn er 15 Energieke Regio’s op het grondgebied van 60 gemeenten en zijn we hard op weg om landelijke dekking te halen.
In vrijwel elke Energieke Regio is er een architect bij het project betrokken. Waarom? Ook ons project schreeuwt om bevlogen mensen, die creativiteit en visie in hun denken en handelen combineren. Die communicatief vaardig zijn. Oog hebben voor andere belangen dan alleen die van henzelf. Nachten doorwerken als het nodig is. Kwaliteit belangrijker vinden dan veel verdienen. Verbinden, vernieuwen, verbeelden. Kortom: het profiel van de architect.

Inmiddels is Energieke Regio goed voor ruim 100% van mijn werktijd. De resterende bijna 50% besteed ik nog graag aan mijn eigenlijke vak. Met als grote voordeel, dat ik inmiddels de meest interessante krenten uit de pap kan vissen en voor de rest van het aanbod vriendelijk kan bedanken…

profielfoto-bna-krijn-ratsma-foto-arjo-van-der-graaff_1040x802
Foto: Arjo van der Graaff

Krijn Ratsma (geboren in Rotterdam, 1966) is ruim 20 jaar duurzaam architect, sinds 2004 vanuit zijn eigen architectenbureau Casa Ratsma. Het bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van comfortabele energieneutrale gebouwen. Sinds de zomer van 2014 is Krijn voorzitter van Stichting Energieke Regio. Hij is een overtuigd samenwerker, heeft geen vaste medewerkers, selecteert voor elk project de juiste mensen uit zijn steeds verder groeiende netwerk.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 nov - wo 22 nov 2017

Bouwkunde Bedrijvendagen TU Eindhoven

  • Type: overig
  • Locatie: Gebouw Vertigo
  • Organisatie: Studenten TU Eindhoven
  • Onderwerp: Architectuur en ontwerpen Bedrijfsvoering Beroeps ervaringsperiode (BEP)
Bouwkunde Bedrijvendagen TU Eindhoven

do 23 nov 2017

Studiedag BBN brandveilig transformeren

  • Type: workshop
  • Locatie: Koninklijke Metaalunie te Nieuwegein, Einsteinbaan 1
  • Organisatie: BBN
  • Onderwerp: Techniek en bouwregelgeving
Studiedag BBN brandveilig transformeren

Nieuws / 21 nov, 2017

Twee nieuwe leden BNA-bestuur

Koen Arts en Sjoekie de Bijll Nachenius treden per 1 januari 2018 toe tot het bestuur van de BNA. Koen Arts, algemeen directeur en senior-partner bij Wiegerinck architectuur stedenbouw in Arnhem, en Sjoekie de Bijll

Twee nieuwe leden BNA-bestuur

Nieuws / 21 nov, 2017

Omzet architectenbureaus in 2016 verder gestegen

De gemiddelde omzet van architectenbureaus is in 2016 met 5% gestegen. Architecten profiteren van het herstel van de markt en zien – naast hun omzet – hun bedrijfsresultaat licht stijgen. Het aantal bureaus dat weer

Omzet architectenbureaus in 2016 verder gestegen

Nieuws / 21 nov, 2017

Blog Fred Schoorl: Omdenken met Reset Your Mind

In de Prodentfabriek te Amersfoort smaakt het naar nieuw. De BNA viert de landelijke Architectendag met een programma dat bol staat van het raakvlak tussen architectuur en wat er op wereldschaal aan technologische en duurzame

Blog Fred Schoorl: Omdenken met Reset Your Mind

Nieuws / 15 nov, 2017

Gastblog Hugo de Clercq: De lenige architect

De woningbouwopgave in Nederland is nog steeds erg groot. Of beter gezegd: opnieuw. Na een stevige neergang in de laatste economische crisis komt de productietrein weer opgang. Hoe gaan wij als architecten hier mee om?

Gastblog Hugo de Clercq: De lenige architect

Inloggen op BNA

(Sluiten)