Strategieën voor een beter verdienvermogen

Onderzoek: ontwikkel ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten

22 januari 2018

Architectenbureaus en bouwbedrijven kunnen kiezen uit vijf strategieën om meer te concurreren op toegevoegde waarde en minder op prijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr Killian McCarthy en dr Thijs Broekhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met o.a. BNA, architectbureau van manen en zwart, Bouwend Nederland en de Gemeente Groningen.  

Het onderzoek onderscheidt 5 strategieën, die in andere sectoren worden gebruikt om het verdienvermogen te vergroten:

Strategie 1: innoveren
Strategie 2: focus op duurzaamheid
Strategie 3: samenwerken
Strategie 4: bescherming
Strategie 5: veranderen van de grenzen van het bedrijf

Innovatie
De bouwketen is actief aan het innoveren, maar de huidige focus ligt vooral op kostenbesparende procesinnovaties en er wordt nog relatief weinig moeite gedaan om ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten te ontwikkelen. Evenmin hebben veel bedrijven haalbare langetermijnstrategieën geformuleerd om het huidige economische herstel te gebruiken om te investeren in waarde toevoegende productinnovaties.

Duurzaamheid
De bouwketen investeert actief in duurzaamheid, maar beschouwt duurzaamheid nog niet als een effectieve manier om de winst te vergroten. Duurzaamheid wordt vooral als een vereiste gezien en nog niet als een concurrentiekracht vergrotende differentiator.

Samenwerking
Samenwerking wordt gezien als een nuttige strategie en de industrie staat te popelen om samen te werken, maar de ketenpartijen hebben moeite om de juiste partners te vinden om mee samen te werken en waarde te halen uit die samenwerkingen.

Bescherming
Beschermingsmechanismen lijken niet erg nuttig om waarde te creëren, omdat de bouwketen zich richt op co-creatie van oplossingen en van mening is dat goede samenwerking en openheid belangrijker zijn voor bescherming.

Rolverandering
De bouwketen is actief betrokken bij de integratie en uitbesteding van producten, diensten, functies en fusies met bedrijven en verandert daarmee actief de grenzen van de bedrijfsvoering en beschouwt dit als een belangrijke manier om te groeien en om waarde te creëren. Dergelijke rolveranderingen bieden kansrijke nieuwe perspectieven maar blijken in de praktijk nog lastig te realiseren.

Bureaustrategie
Maatschappelijke vraagstukken en nieuwe bouwopgaven vragen om innovatieve oplossingen. De verbeeldingskracht, integrale visie en vernuft van architecten kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Om bureaus te ondersteunen bij het formuleren van hun strategie en innovatiedoelen is de BNA als vervolg op de Toekomstscenario’s 2030 gestart met innovatieprogramma’s circulaire architectuur en bouw en technologische innovatie. Ook de position paper innovatie, het FuturA onderzoek naar nieuwe verdien- en organisatiemodellen van bureaus en de net gelanceerde circulaire principes sluiten goed aan bij de uitkomsten van dit onderzoek.

Meer weten?
Strategies for Increasing Profitability: Insights from the Construction Industry (blog)
Changing Foundations: A Study of the Challenges and Strategic Opportunities Facing the Dutch Construction Industry

Algemeen: Laatste BNA nieuws

wo 26 sep 2018

Communicatie & Samenwerken

  • Type: training
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Persoonlijke vaardigheden
Communicatie & Samenwerken

Nieuws / 21 aug, 2018

De nieuwste ontwikkelingen van robotica in architectuur

De opkomst van robotica in de creatieve en bouwsector leidt tot een indrukwekkende revolutie. Robotica verandert niet alleen hoe de dingen worden ontworpen en gemaakt. Het transformeert ook de kennisculturen, politiek en economie die de

De nieuwste ontwikkelingen van robotica in architectuur

Nieuws / 07 aug, 2018

Onderzoek BNA International: Kansen en knelpunten

Internationaal werkende Nederlandse architecten kiezen een duidelijk profiel voor de internationale markt. Dat blijkt uit onderzoek onder architectenbureaus die deelnemen aan het programma BNA International. Hun buitenlands succes is gebaseerd op duurzame ontwikkeling, een integrale

Onderzoek BNA International: Kansen en knelpunten

Nieuws / 03 jul, 2018

Architectenbureaus spelen eigen ‘WK voetbal’

Terwijl in Rusland het WK voetbal voor landenteams wordt gespeeld gingen afgelopen weekend in Rotterdam architectenbureaus de strijd aan voor de Archicup 2018. Na twee zeer spannende halve finales en de finale trok OMA aan

Architectenbureaus spelen eigen ‘WK voetbal’

Nieuws / 03 jul, 2018

Vergelijk jezelf met andere architectenbureaus

BNA bureaus kunnen opnieuw meedoen aan de BNA Benchmark Jaarcijfers 2017. Welke omzet, kosten en resultaten werden er behaald in 2017? In hoeverre komt het herstel van de markt terug in de jaarcijfers? Hoe groot

Vergelijk jezelf met andere architectenbureaus

Inloggen op BNA

(Sluiten)