Strategieën voor een beter verdienvermogen

Onderzoek: ontwikkel ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten

22 januari 2018

Architectenbureaus en bouwbedrijven kunnen kiezen uit vijf strategieën om meer te concurreren op toegevoegde waarde en minder op prijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr Killian McCarthy en dr Thijs Broekhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met o.a. BNA, architectbureau van manen en zwart, Bouwend Nederland en de Gemeente Groningen.  

Het onderzoek onderscheidt 5 strategieën, die in andere sectoren worden gebruikt om het verdienvermogen te vergroten:

Strategie 1: innoveren
Strategie 2: focus op duurzaamheid
Strategie 3: samenwerken
Strategie 4: bescherming
Strategie 5: veranderen van de grenzen van het bedrijf

Innovatie
De bouwketen is actief aan het innoveren, maar de huidige focus ligt vooral op kostenbesparende procesinnovaties en er wordt nog relatief weinig moeite gedaan om ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten te ontwikkelen. Evenmin hebben veel bedrijven haalbare langetermijnstrategieën geformuleerd om het huidige economische herstel te gebruiken om te investeren in waarde toevoegende productinnovaties.

Duurzaamheid
De bouwketen investeert actief in duurzaamheid, maar beschouwt duurzaamheid nog niet als een effectieve manier om de winst te vergroten. Duurzaamheid wordt vooral als een vereiste gezien en nog niet als een concurrentiekracht vergrotende differentiator.

Samenwerking
Samenwerking wordt gezien als een nuttige strategie en de industrie staat te popelen om samen te werken, maar de ketenpartijen hebben moeite om de juiste partners te vinden om mee samen te werken en waarde te halen uit die samenwerkingen.

Bescherming
Beschermingsmechanismen lijken niet erg nuttig om waarde te creëren, omdat de bouwketen zich richt op co-creatie van oplossingen en van mening is dat goede samenwerking en openheid belangrijker zijn voor bescherming.

Rolverandering
De bouwketen is actief betrokken bij de integratie en uitbesteding van producten, diensten, functies en fusies met bedrijven en verandert daarmee actief de grenzen van de bedrijfsvoering en beschouwt dit als een belangrijke manier om te groeien en om waarde te creëren. Dergelijke rolveranderingen bieden kansrijke nieuwe perspectieven maar blijken in de praktijk nog lastig te realiseren.

Bureaustrategie
Maatschappelijke vraagstukken en nieuwe bouwopgaven vragen om innovatieve oplossingen. De verbeeldingskracht, integrale visie en vernuft van architecten kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Om bureaus te ondersteunen bij het formuleren van hun strategie en innovatiedoelen is de BNA als vervolg op de Toekomstscenario’s 2030 gestart met innovatieprogramma’s circulaire architectuur en bouw en technologische innovatie. Ook de position paper innovatie, het FuturA onderzoek naar nieuwe verdien- en organisatiemodellen van bureaus en de net gelanceerde circulaire principes sluiten goed aan bij de uitkomsten van dit onderzoek.

Meer weten?
Strategies for Increasing Profitability: Insights from the Construction Industry (blog)
Changing Foundations: A Study of the Challenges and Strategic Opportunities Facing the Dutch Construction Industry

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Nieuws / 18 apr, 2019

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Begin april is de ledenraadpleging afgerond en op 17 april hebben alle cao-partijen (BNA, FNV, CNV, de Unie) definitief ingestemd met de nieuwe cao 2019-2021 voor de architectenbranche. Voor de cao wordt bij het ministerie

Akkoord cao architectenbranche 2019-2021

Nieuws / 26 mrt, 2019

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Op donderdag 14 maart 2019 hebben de cao delegaties van de BNA en de vakbonden een cao onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe tweejarige cao. BNA bureaus hebben hierover een mail ontvangen met een toelichting. De

Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao 2019-2021

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 06 mrt, 2019

Gezocht: pensioenbestuurder namens werkgevers

In verband met het aflopen van de termijn van de huidige voorzitter namens werkgevers zoekt de BNA een geschikte kandidaat pensioenbestuurder voor het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Het gaat bij voorkeur om een kandidaat met

Gezocht: pensioenbestuurder namens werkgevers

Inloggen op BNA

(Sluiten)