Strategieën voor een beter verdienvermogen

Onderzoek: ontwikkel ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten

22 januari 2018

Architectenbureaus en bouwbedrijven kunnen kiezen uit vijf strategieën om meer te concurreren op toegevoegde waarde en minder op prijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr Killian McCarthy en dr Thijs Broekhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met o.a. BNA, architectbureau van manen en zwart, Bouwend Nederland en de Gemeente Groningen.  

Het onderzoek onderscheidt 5 strategieën, die in andere sectoren worden gebruikt om het verdienvermogen te vergroten:

Strategie 1: innoveren
Strategie 2: focus op duurzaamheid
Strategie 3: samenwerken
Strategie 4: bescherming
Strategie 5: veranderen van de grenzen van het bedrijf

Innovatie
De bouwketen is actief aan het innoveren, maar de huidige focus ligt vooral op kostenbesparende procesinnovaties en er wordt nog relatief weinig moeite gedaan om ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten te ontwikkelen. Evenmin hebben veel bedrijven haalbare langetermijnstrategieën geformuleerd om het huidige economische herstel te gebruiken om te investeren in waarde toevoegende productinnovaties.

Duurzaamheid
De bouwketen investeert actief in duurzaamheid, maar beschouwt duurzaamheid nog niet als een effectieve manier om de winst te vergroten. Duurzaamheid wordt vooral als een vereiste gezien en nog niet als een concurrentiekracht vergrotende differentiator.

Samenwerking
Samenwerking wordt gezien als een nuttige strategie en de industrie staat te popelen om samen te werken, maar de ketenpartijen hebben moeite om de juiste partners te vinden om mee samen te werken en waarde te halen uit die samenwerkingen.

Bescherming
Beschermingsmechanismen lijken niet erg nuttig om waarde te creëren, omdat de bouwketen zich richt op co-creatie van oplossingen en van mening is dat goede samenwerking en openheid belangrijker zijn voor bescherming.

Rolverandering
De bouwketen is actief betrokken bij de integratie en uitbesteding van producten, diensten, functies en fusies met bedrijven en verandert daarmee actief de grenzen van de bedrijfsvoering en beschouwt dit als een belangrijke manier om te groeien en om waarde te creëren. Dergelijke rolveranderingen bieden kansrijke nieuwe perspectieven maar blijken in de praktijk nog lastig te realiseren.

Bureaustrategie
Maatschappelijke vraagstukken en nieuwe bouwopgaven vragen om innovatieve oplossingen. De verbeeldingskracht, integrale visie en vernuft van architecten kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Om bureaus te ondersteunen bij het formuleren van hun strategie en innovatiedoelen is de BNA als vervolg op de Toekomstscenario’s 2030 gestart met innovatieprogramma’s circulaire architectuur en bouw en technologische innovatie. Ook de position paper innovatie, het FuturA onderzoek naar nieuwe verdien- en organisatiemodellen van bureaus en de net gelanceerde circulaire principes sluiten goed aan bij de uitkomsten van dit onderzoek.

Meer weten?
Strategies for Increasing Profitability: Insights from the Construction Industry (blog)
Changing Foundations: A Study of the Challenges and Strategic Opportunities Facing the Dutch Construction Industry

Algemeen: Laatste BNA nieuws

wo 23 mei 2018

Biobased Ontwerpen & Bouwen

  • Type: cursus
  • Locatie: Midden van het land (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: Duurzaamheid Duurzame ontwikkeling Vakmanschap
Biobased Ontwerpen & Bouwen

Nieuws / 16 mei, 2018

Alternatieve financieringsvormen voor project- en gebiedsontwikkeling

Zeggen dat de financiële crisis grote gevolgen had voor de financiering van gebiedsontwikkeling is een understatement. Tussen 2008 en 2014 daalde de omvang van nieuwe vastgoedleningen van Rabobank, ING en ABN AMRO met maar liefst

Alternatieve financieringsvormen voor project- en gebiedsontwikkeling

Nieuws / 14 mei, 2018

Start Europese Sector Study 2018

De Europese Raad van Architecten (ACE) doet de zesde Sector Studie naar het architectenberoep. Deze wordt om de twee jaar gehouden in alle Europese landen om te monitoren hoe het beroep zich in internationaal perspectief ontwikkelt. Europese

Start Europese Sector Study 2018

Nieuws / 24 apr, 2018

Één jaar De Bouwagenda

Op 19 april jl stond De Bouwagenda stil bij haar éénjarig bestaan tijdens een congres in Den Haag. Op deze dag overhandigde taskforce voorzitter Bernard Wientjes het verantwoordingsdocument ‘Eén jaar De Bouwagenda’ aan minister Ollongren, van

Één jaar De Bouwagenda

Nieuws / 19 apr, 2018

De toekomstige rol van de architect

Vier jaar lang hebben de Technische Universiteit Delft en Radboud Universiteit Nijmegen in nauwe samenwerking met de BNA onderzoek gedaan naar de toekomstbestendigheid van de rollen die architectenbureaus in het bouwproces vervullen. De positie van de

De toekomstige rol van de architect

Inloggen op BNA

(Sluiten)