Strategieën voor een beter verdienvermogen

Onderzoek: ontwikkel ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten

22 januari 2018

Architectenbureaus en bouwbedrijven kunnen kiezen uit vijf strategieën om meer te concurreren op toegevoegde waarde en minder op prijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr Killian McCarthy en dr Thijs Broekhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met o.a. BNA, architectbureau van manen en zwart, Bouwend Nederland en de Gemeente Groningen.  

Het onderzoek onderscheidt 5 strategieën, die in andere sectoren worden gebruikt om het verdienvermogen te vergroten:

Strategie 1: innoveren
Strategie 2: focus op duurzaamheid
Strategie 3: samenwerken
Strategie 4: bescherming
Strategie 5: veranderen van de grenzen van het bedrijf

Innovatie
De bouwketen is actief aan het innoveren, maar de huidige focus ligt vooral op kostenbesparende procesinnovaties en er wordt nog relatief weinig moeite gedaan om ‘nieuw voor de wereld’ producten en diensten te ontwikkelen. Evenmin hebben veel bedrijven haalbare langetermijnstrategieën geformuleerd om het huidige economische herstel te gebruiken om te investeren in waarde toevoegende productinnovaties.

Duurzaamheid
De bouwketen investeert actief in duurzaamheid, maar beschouwt duurzaamheid nog niet als een effectieve manier om de winst te vergroten. Duurzaamheid wordt vooral als een vereiste gezien en nog niet als een concurrentiekracht vergrotende differentiator.

Samenwerking
Samenwerking wordt gezien als een nuttige strategie en de industrie staat te popelen om samen te werken, maar de ketenpartijen hebben moeite om de juiste partners te vinden om mee samen te werken en waarde te halen uit die samenwerkingen.

Bescherming
Beschermingsmechanismen lijken niet erg nuttig om waarde te creëren, omdat de bouwketen zich richt op co-creatie van oplossingen en van mening is dat goede samenwerking en openheid belangrijker zijn voor bescherming.

Rolverandering
De bouwketen is actief betrokken bij de integratie en uitbesteding van producten, diensten, functies en fusies met bedrijven en verandert daarmee actief de grenzen van de bedrijfsvoering en beschouwt dit als een belangrijke manier om te groeien en om waarde te creëren. Dergelijke rolveranderingen bieden kansrijke nieuwe perspectieven maar blijken in de praktijk nog lastig te realiseren.

Bureaustrategie
Maatschappelijke vraagstukken en nieuwe bouwopgaven vragen om innovatieve oplossingen. De verbeeldingskracht, integrale visie en vernuft van architecten kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Om bureaus te ondersteunen bij het formuleren van hun strategie en innovatiedoelen is de BNA als vervolg op de Toekomstscenario’s 2030 gestart met innovatieprogramma’s circulaire architectuur en bouw en technologische innovatie. Ook de position paper innovatie, het FuturA onderzoek naar nieuwe verdien- en organisatiemodellen van bureaus en de net gelanceerde circulaire principes sluiten goed aan bij de uitkomsten van dit onderzoek.

Meer weten?
Strategies for Increasing Profitability: Insights from the Construction Industry (blog)
Changing Foundations: A Study of the Challenges and Strategic Opportunities Facing the Dutch Construction Industry

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 08 jan, 2019

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Architecten staan klaar voor de uitvoering van het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Zij  willen zo ook actief meebouwen aan het bereiken van de Parijs-klimaatdoelen. Partners die zij hierbij nodig hebben zijn bouwfysica adviseurs, installateurs,

Architecten klaar voor uitvoering klimaatakkoord gebouwde omgeving

Nieuws / 19 nov, 2018

Aantal deelnemers beroepservaringperiode stijgt fors

Uit het onderzoek Jonge ontwerpers en beroepservaring 2015-2017 blijkt dat het aantal deelnemers aan de beroepservaringperiode (bep) in 2017 zo’n vijf maal hoger is dan in 2015. Het aandeel ontwerpers dat, na het doorlopen van de

Aantal deelnemers beroepservaringperiode stijgt fors

Nieuws / 13 nov, 2018

Werkgeversbijeenkomst over cao inzet van de BNA

De huidige cao loopt tot en met 28 februari 2019. Begin 2019 starten daarom de onderhandelingen over een nieuwe cao. De BNA wil de nieuwe cao zo vormgeven dat deze bureaus faciliteert en zij goed kunnen

Werkgeversbijeenkomst over cao inzet van de BNA

Nieuws / 29 okt, 2018

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting najaar 2018!

Het gaat weer beter in de branche. We hebben weer wat kleur op de wangen. Voor bureaus is het goed te weten wat de verwachtingen zijn voor komend jaar. De BNA nodigt alle leden uit om deel te

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting najaar 2018!

Inloggen op BNA

(Sluiten)