Top-5 Jord: ga deze zien @ AFFR!

13 september 2018

BNA is partner van het Architecture Film Festival Rotterdam. Het programma is rond, dus een goed moment om festival-directeur Jord den Hollander te vragen welke films we moeten gaan zien.

Top-5 Jord: ga deze zien!

1. The Experimental City
Chad Freidrichs (2017 / 96 min)
Experimental City was een megalomaan plan dat in de zestiger jaren werd ontwikkeld om aan te tonen dat de groeiende problemen van grote steden oplosbaar waren. Luchtvervuiling, mobiliteit, afval, energiegebruik , voor alles bood de stad een oplossing. Een utopisch building happiness voor 250.000 inwoners op het platteland van Minnesota. Zelfrijdende auto’s, hergebruik van materialen, zonne-energie , een enorme koepel van Buckminster Fuller tegen klimaatinvloeden. Het was de ultieme droom van wetenschapper Spilhaus, die zijn voorspellingen wekelijks als stripverhaal in de kranten publiceerde en daarmee miljoenen Amerikanen deed dromen van een nieuwe wereld die binnen handbereik lag. Een film als fascinerende reis door de tijd vol aanstekelijke science fiction uit de zestiger jaren die nu, 50 jaar later, actueler is dan ooit.

2. Family in the Bubble
Minji Ma (2017 / 77 min)
Het klassieke verhaal van een exploderende housing bubble verteld als een bloedstollende familiekroniek. De setting is Seoul, miljoenenstad met een ongekende bevolkingsdichtheid. De ouders van filmmaakster Minji Ma zochten decennia geleden hun geluk in de grote stad en verdienden schatten aan de handel in huizen. Totdat de bubble barst. Vader en moeder wachten op een nieuwe financiële klapper en dochter filmt liefdevol en met veel humor hun nieuwe status. De internationale huizencrisis in een notendop op een aanstekelijke manier verteld.

3. Melting Souls
Xavier Destors (2017 / 87 min)
Het is de meest vervuilde stad ter wereld, De atmosfeer is er vergiftigd, de grond zwaar verontreinigd, het kwik daalt er in de winter onder de 40 graden en 6 maanden in het jaar komt de zon nauwelijks boven de horizon. Norilisk is de noordelijkste stad van Siberie, boven de pooolcirkel en omringd door toendra’s. Gebouwd door dwangarbeiders onder Stalin om er de kostbare metalen uit de grond te kunnen halen. Een beklemmende film over het leven in een onmogelijke stad. Maar ook, een loflied op de Russische ziel want, zo zegt een bewoonster, overal is er wel wat. Hartverscheurend mooi!

4. New Town Utopia
Christopher Ian Smith (2018)
“De hele wereld wil naar dit nieuwe Utopia komen kijken”, riep de Engelse minister van Volkshuisvesting optimistisch toen Basildon als een van de eerste New Towns werd gebouwd. Een nieuwe stad in Essex, vol moderne architectuur. Met de belofte van goede, betaalbare huizen, voldoende werk en een leven vol kansen die in de stad niet meer te vinden waren, stroomden hoopvolle gezinnen toe. Maar van alle goede bedoelingen is weinig over als de wijk beetje bij beetje vervalt. Een aangrijpend relaas over de eeuwig durende zoektocht naar Utopia.

5. Habaneros
Julien Temple (2017 / 126 min)
Havanna schittert als de geschonden, maar ongebroken hoofdrolspeler in dit briljante epos van Julien Temple. Een gehavende stad waar de littekens, maar ook de verworvenheden zestig jaar na de revolutie overal zichtbaar zijn. Wie raakt er niet geinspireerd door deze stad vol tegenstellingen, maar ook vol energie en hoop voor de toekomst. Een adembenemende film die niemand onberoerd zal laten. Wij zijn allemaal Habaneros.

Programma & kaartjes bestellen: www.affr.nl
BNA @ AFFR: https://www.bna.nl/bna-affr

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 03 okt, 2018

Meer circulaire projecten en ambitieuze opdrachtgevers nodig

Architecten hebben meer circulaire projecten en ambitieuze opdrachtgevers nodig om samen de circulaire architectuur en bouw te ontwikkelen. Bij deze gezamenlijke zoektocht is het delen van ervaringen met andere bureaus en alle spelers uit de bouwketen

Meer circulaire projecten en ambitieuze opdrachtgevers nodig

Nieuws / 07 aug, 2018

Onderzoek BNA International: Kansen en knelpunten

Internationaal werkende Nederlandse architecten kiezen een duidelijk profiel voor de internationale markt. Dat blijkt uit onderzoek onder architectenbureaus die deelnemen aan het programma BNA International. Hun buitenlands succes is gebaseerd op duurzame ontwikkeling, een integrale

Onderzoek BNA International: Kansen en knelpunten

Nieuws / 03 jul, 2018

Architecture Now over #Gebouwdgeluk

Op woensdag 27 juni organiseerden we in en met Pakhuis de Zwijger een avond over gebouwd geluk. Het verslag in een notendop: Jord den Hollander die vertelt over Building Happiness, het thema van het Architecture

Architecture Now over #Gebouwdgeluk

Nieuws / 05 jun, 2018

Pakhuis de Zwijger & BNA presenteren Architecture Now #9:

Op woensdag 27 juni organiseren Pakhuis de Zwijger en de BNA de negende Architecture Now avond. Deze avond heeft als thema Gebouwd Geluk. We leven in een tijd van hoogconjunctuur: er wordt weer op grote

Pakhuis de Zwijger & BNA presenteren Architecture Now #9:

Inloggen op BNA

(Sluiten)