TU Delft ontwikkelt online tool voor aardbevingsproblematiek

Aardbevingen vragen om innovatieve oplossingen

8 februari 2017

Kennis over het ontstaan van aardbevingen en de gevolgen hiervan voor bouwwerken is belangrijk voor de bouw, zeker in Groningen. Deze kennis is nodig voor het bedenken en toepassen van innovatieve oplossingen voor bouwkundige problemen die door deze trillingen ontstaan. Vanavond debatteren de politieke kopstukken van Nederland over de maatschappelijk en politieke problemen van het Noorden. Architecten zijn een belangrijke schakel tot het komen van duurzame en innovatieve oplossingen voor de aardbevingsproblematiek.

De gevolgen van de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen voor de gebouwde omgeving in Groningen staan hoog op de agenda tijdens dit debat. Aardbevingen, en de hierdoor ontstane schade aan de bestaande gebouwenvoorraad brengen nieuwe uitdagingen met zich mee.

  • Rekening houden met alternatieve krachten op de constructie;
  • Bijzondere aandacht voor stijfheid van de hoofddraagconstructie;
  • Kostenefficiënte oplossingen toepassen voor aardbevingsbestendige hoofddraagconstructie;
  • Architectonische en technische oplossingen vinden die passen bij de status van een monument.

Essentiële kennis voor architecten
In Groningen spelen naast aardbevingen ook het energieneutraal maken van de bestaande gebouwen en economische krimp een rol. Deze problemen zijn niet los van elkaar te zien en vragen om een integrale oplossing. Architectenbureaus kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. De noodzakelijke en essentiële kennis vind je in de gratis online cursus: ‘Introduction to Seismic Essentials in Groningen’ aangeboden door TU Delft, TNO, TU Eindhoven en ARUP.  De cursus bestaat uit een aantal Engelstalige tutorials met Nederlandse ondertitels.

 

 

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 27 jun 2017

Internationale Topspelers in Duurzaamheid

  • Type: netwerkbijeenkomst
  • Locatie: NEC, Nederlandse Export Combinatie, Zielhorsterweg 53, 3813 ZX Amersfoort (tegenover station Amersfoort Schothorst)
  • Organisatie: BNA International
  • Onderwerp: BNA International Duurzame ontwikkeling
Internationale Topspelers in Duurzaamheid

Nieuws / 16 mei, 2017

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Op dinsdag 9 mei 2017 hebben de cao-delegaties van de BNA en de vakbonden een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe tweejarige cao. Deze zal bij een algemeen verbindend verklaring door SZW voor alle architectenbureaus in Nederland gaan gelden. Wat

Ledenraadpleging onderhandelaarsakkoord CAO 2017-2019

Nieuws / 18 apr, 2017

BIM Praktijkdag 18 mei – met ledenkorting

BIM praktijkdag Kent u BIM? Werkt u ermee of bent u er juist benieuwd naar? Kom dan naar de vierde BIM praktijkdag op 18 mei in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het congres wordt vanuit

BIM Praktijkdag 18 mei – met ledenkorting

Nieuws / 14 jul, 2016

Herstel bouwketen zet door

Na een forse productiestijging in 2015 is de bouwketen in 2016 goed van start gegaan. De orderportefeuille is in vergelijking met de conjunctuurmeting van een halfjaar geleden met bijna een maand toegenomen tot 7 maanden.

Herstel bouwketen zet door

Nieuws / 07 jun, 2016

Opdrachtgever en ethiek belangrijk voor duurzaam ontwerpen

Belangrijke redenen voor architectenbureaus om duurzaam te ontwerpen en te bouwen zijn duurzaamheidsvragen van opdrachtgevers en ethische motieven. Duurzaamheid kan daarbij heel smal worden opgevat (energiezuinig) of juist heel breed (circulair). Voornaamste obstakels zijn de

Opdrachtgever en ethiek belangrijk voor duurzaam ontwerpen

Inloggen op BNA

(Sluiten)