‘Vernieuwen kennis essentieel voor toekomst architectenvak’

Permanente beroepsontwikkeling vergroot impact bureaus

13 juli 2017

Maar liefst 70% van de BNA-bureaus vindt zichzelf nooit uitgeleerd, zo blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek voorjaar 2017. De bureaus halen continu overal nieuwe kennis vandaan: uit projecten, van collega’s, van project-evaluaties, opleidingen, cursussen en seminars, en projectbezoeken. Maar niemand voelt zich zomaar uitgeleerd. Een aantal belangrijke (opvallend, actuele) thema’s verdienen volgens de bureaus speciale aandacht:

 • BIM (56%)
 • Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) (42%)
 • 3D Modelleringspakketten (40%)
 • Persoonlijke effectiviteit (29%)

Vergroten impact

Hiernaast zijn nog veel meer thema’s denkbaar waar BNA-bureaus aan kunnen werken om hun impact te vergroten. Bijvoorbeeld door beter te leren omgaan met de zakelijke kant van ontwerpen en bouwen, risicomanagement en met het vergroten van de eigen inkomstenstromen. Maar ook het overtuigend communiceren van de waarde van het architectenvak of het bureau vinden ze belangrijk. Wie nog een stap verder durft te gaan, pakt zijn toekomstvisie aan. Met de BNA Toekomstscenario’s 2030 worden bureaus geprikkeld een passende eigen (te vernieuwen) positie te kiezen. De BNA Academie neemt de wensen van de BNA-bureaus mee in haar aanbod, maar daagt leden ook altijd uit om verder te gaan dan de vertrouwde, gebaande paden.

BNA Academie: continu bijblijven loont

Om relevant te blijven en voorop te lopen bij technologische en duurzame ontwikkelingen, moet het onderwijs, de kennisontwikkeling en de leercultuur in de architectenbranche blijven meeveranderen. Mirjam Hoveijn, programmamanager BNA Academie: “Dat geldt niet alleen voor de beroepservaringperiode voor jong talent, maar ook voor alle andere medewerkers binnen bureaus. Je bent als individu en als bureau nooit uitgeleerd. Het aanbod van de BNA Academie sluit daarop aan. Zo kunnen wij architecten en bureaus helpen om hun innovatie- en verbeeldingskracht te blijven ontwikkelen die nodig zijn bij het oplossen van actuele ruimtelijke vraagstukken. Wat dat betreft loont het continu opdoen van de nieuwste kennis dubbel en dwars.”

De BNA Academie ontwikkelt continu nieuwe cursussen, workshops en masterclasses op belangrijke actuele onderwerpen voor de ‘nieuwe architect’. De Academie is dé ontmoetingsplek, waar architecten samen met vakgenoten ervaringen kunnen uitwisselen, waar ze van elkaar kunnen leren, en waar ze les krijgen van professionals uit verschillende vakgebieden.

Bekijk hier hoe u uw bureau up to date kunt houden. U kunt uiteraard ook contact opnemen met Mirjam Hoveijn.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

ma 25 sep 2017

Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

 • Type: congres
 • Locatie: Landgoed Kleine Vennep
 • Organisatie: BNA Onderzoek en BOOM Landscape
 • Onderwerp: BNA Onderzoek Duurzame ontwikkeling
Debat ‘ONROEREND LANDSCHAP’

di 26 sep 2017

Storytelling

 • Type: masterclass
 • Locatie: Amsterdam (ntb)
 • Organisatie: BNA Academie
 • Onderwerp: PR & MARKETING
Storytelling

Nieuws / 19 sep, 2017

Nieuwe modelcontracten beschikbaar

De Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) heeft nieuwe modelcontracten opgesteld voor de deelnemers aan de beroepservaringperiode en medewerkers voor de duur van een project. De BNA en de bonden hebben afgesproken dat met deelnemers aan de beroepservaringsperiode langer

Nieuwe modelcontracten beschikbaar

Nieuws / 15 aug, 2017

Hoe selecteert uw opdrachtgever een architectenbureau?

Welke criteria zijn voor uw potentiële opdrachtgever belangrijk bij de selectie van een architectenbureau? Welke informatie over een bureau zou deze graag hebben, maar is moeilijk te achterhalen? Welke ontwerpen of diensten vereist hij/zij van een

Hoe selecteert uw opdrachtgever een architectenbureau?

Nieuws / 01 aug, 2017

BNA Benchmark Jaarcijfers 2016 van start

BNA bureaus kunnen opnieuw meedoen aan de BNA Benchmark Jaarcijfers. Welke omzet, kosten en resultaten werden er behaald in 2016? Komt het herstel van de markt al terug in de jaarcijfers? Hoe groot waren de opdrachten?

BNA Benchmark Jaarcijfers 2016 van start

Nieuws / 17 jul, 2017

Architectenbureaus zetten in op duurzaamheid

De ambitie om duurzame gebouwen te realiseren is bij architecten flink gegroeid. Vonden architecten voorheen dat voor de realisatie van duurzame gebouwen vooral de opdrachtgevers aan zet zijn nu vinden architectenbureaus hun eigen verantwoordelijkheid hiervoor

Architectenbureaus zetten in op duurzaamheid

Inloggen op BNA

(Sluiten)