Vind een architect is passé, leve Archy!

Martijn Arts, over de nieuwe zoekmachine Archy

31 juli 2018

Je als BNA-lid kunnen profileren op een Google-omgeving waar als resultaat alléén architectenbureaus naar voren komen, dat lijkt onwerkelijk. Toch is het gelukt om zo’n zoekmachine te bouwen: Archy, de hulp bij het vinden van de juiste architect.

Uit onderzoek is gebleken dat opdrachtgevers niet specifiek  naar een architect op zoek zijn. Ze zoeken op Google naar van alles behalve specifiek een architect. Toch is één  van de meest bezochte pagina’s op Bna.nl: ‘Vind een architect’. Bezoekers menen daar blijkbaar wat nuttigs te vinden. Ze gaan er tenslotte niet voor niets heen. Het resultaat komt helaas niet overeen met de verwachting, bezoekers gaan te snel weer weg zonder dat ze hebben gevonden waar ze voor kwamen. Tijd om dat op te pakken.

Waarom vinden de bezoekers niet waar ze naar op zoek zijn? Je kan de oude ‘Vind een architect’ vergelijken met een rolodex die verouderd is en niet volledig. Om het compleet te maken en actueel te houden gaat er flink wat redactietijd in zitten of, moet er een beroep worden gedaan op de aanlevering van gegevens en inhoud door de bureaus zelf. Niet iets wat gewenst is.

Maar wat nou als je gewoon gebruik maakt van alle informatie die toch al op internet staat? Google biedt mogelijkheden om niet het hele internet af te zoeken, maar specifieke URL’s dus waarom niet alleen die van architectenbureaus? Eigenlijk een soort besloten Google waar gebruikers kunnen zoeken zoals ze dat gewend zijn met perfect passende resultaten. Er kunnen samenvattingen over een bureau worden gegenereerd op basis van verschillende gevonden bronnen. Extra voordeel is dat Google zich continu blijft vernieuwen, zodat Archy meegaat met de ontwikkelingen en steeds weer innoveert. Denk bijvoorbeeld aan ‘Natural Language Processing’ (NLP) dat binnenkort wordt aangeboden, waardoor vraag en dus het antwoord nog beter op elkaar wordt afgestemd.

Resultaat is een weboplossing waarbij geen server of redactie nodig is voor het ophalen van alle informatie die toch al online staat. Het is eigenlijk een zelf vullend en lerend platform. Terwijl BNA toch “in charge” blijft als het gaat om wat er doorzocht wordt.

Maar met de onthulling van Archy stopt de ambitie niet. De ambitie van BNA is om met nieuwe technologische middelen een online platform te ontwikkelen dat architecten en opdrachtgevers bij elkaar brengt. De (zoek)machine onder de motorkap biedt veel meer mogelijkheden buiten zoeken alleen. Het kan bijvoorbeeld suggesties geven op basis van wensen. Dat hoeft niet alleen op de eigen site maar kan ook op andere sites zoals waar particulieren en opdrachtgevers zoeken naar een huis of (verbouw-)oplossing. Op deze manier bedienen we niet alleen de bewuste zoeker maar ook de onbewuste geïnteresseerde. Die laatste groep is veruit de grootste. De ambitie van dit project is om zo meer business te genereren voor de leden van de BNA. Hoezee!

Martijn Arts,  Strateeg bij Total Design

lees meer over Archy

Maak jouw website op tijd klaar voor Archy
Archy is de nieuwe BNA-zoekmachine voor de particuliere (en in een later stadium professionele) opdrachtgever! Save the date voor een van de gratis webinars. Nadere info volgt op BNA.nl en via de BNA Nieuwsbrieven.

Maandag 24 september 12.30-13.30 uur
Woensdag 26 september 16.00-17.00 uur
Dinsdag 2 oktober 9.30-10.30 uur

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 17 jul, 2018

Archy: de zoekmachine voor opdrachtgevers

In 2017 gaf de BNA Ledenraad Team BNA een investeringsimpuls en de opdracht om met de inzet van nieuwe digitale technieken BNA-leden nog beter te profileren bij opdrachtgevers, en zo hun markt te vergroten. Na

Archy: de zoekmachine voor opdrachtgevers

Inloggen op BNA

(Sluiten)