Vaarwel business as usual, welkom circulair materiaalgebruik

Blog BNA-voorzitter Nathalie de Vries

23 oktober 2018

Op 1 november vindt de jaarlijkse BNA Architectendag plaats, met als thema ‘Alles is grondstof’. Grondstoffelijk is onze branche zeker, daar mee omgaan is deel van ons vakmanschap, maar ondertussen ook deel van een groot probleem. Steden veroorzaken volgens UN Habitat 70% van de CO2-emissie en de bouwsector in Nederland heeft zichzelf dan ook opgelegd in de Bouwagenda om in 2020 volledig energieneutraal te bouwen. Mooie details bedenken en materialen kiezen is dus niet echt waardevrij meer. In de komende jaren moeten we zo fundamenteel anders gaan bouwen dat we architectuur over pakweg tien jaar heel anders zullen ervaren dan we nu gewend zijn. In ons vak leren we graag van het verleden, maar dat is bij de omwenteling die ons te wachten staat niet voldoende. We moeten echt opnieuw leren nadenken over ons materiaalgebruik.

De lezingen en sessies op de BNA Architectendag kunnen daarbij als inspiratie dienen, want we moeten veel uit onszelf gaan halen. Helaas maken we deel uit van één van de minst innovatieve bedrijfssectoren die er zijn, de bouw. Deze sector investeert wereldwijd minder dan een procent van haar inkomsten in innovatie, aldus McKinsey.

Rijp voor disruptie, is dan ook de conclusie. Zelfs als we ervan uitgaan dat wij als ontwerpers bij de meest vooruitstrevende tak van deze sector behoren en wel graag nieuwe oplossingen ontwikkelen, doen we dat toch nog steeds vaak met een investering in uren, vanuit ontwerpdenkkracht. De omwenteling die nu op ons afkomt, vereist echter ook echte harde investeringen, in zelfstudie, ontwikkeling van nieuwe werkprocessen, gebruikmaken van andere data input, het aanpassen van de eigen standaarddetails, andere algemene voorwaarden hanteren richting opdrachtgevers en noem maar op. Oftewel: Business as usual is voorbij in de komende jaren.

Gelukkig helpt de BNA haar leden om vooruit te kunnen kijken en kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen in duurzaamheid, zodat architecten weer zelf het voortouw kunnen nemen. Neem Architectendag-keynote Kaspar Guldager Jensen: toonbeeld van een architect die tegelijkertijd een internationaal erkende expert op het gebied van circulair bouwen is. Verder zijn er sessies met aansprekende Nederlandse voorlopers die al een eind op weg zijn met een andere inspirerende aanpak van bouwgrondstoffen. En ja, we houden als architecten natuurlijk van een geïntegreerde aanpak van projecten, dus ook inspiratie over #hoedan hoort daarbij.

Kortom: de BNA Architectendag helpt om de zin en onzin omtrent circulariteit in de bouw echt van elkaar te onderscheiden en architectenbureaus voorlopers te laten zijn van innovatie in de bouw. Meld je dus snel aan voor deze dag, sommige sessies zijn nu al bijna vol. En heb jij net als al meer dan 70 andere bureaus het BNA manifest ‘Wij gaan circulair’ al ondertekend?

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 04 mrt, 2019

Competentieontwikkeling speerpunt bureaus

Meer dan de helft van de architectenbureaus heeft de afgelopen tijd moeite gehad met het aannemen van nieuw en geschikt personeel. Hierbij wordt het vaakst genoemd dat het kennis- en vaardigheidsniveau van sollicitanten niet op

Competentieontwikkeling speerpunt bureaus

Nieuws / 05 feb, 2019

Doe mee aan het witboek circulaire gebouwen

Help ons mee een online witboek te maken, door opgeleverde projecten aan te leveren waarbij je hoge circulaire ambities hebt gerealiseerd. Met inspirerende voorbeelden laten we opdrachtgevers en stakeholders zien dat circulair ontwerpen en bouwen

Doe mee aan het witboek circulaire gebouwen

Nieuws / 29 jan, 2019

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

‘Architectenbureaus moeten door de sterk stijgende bouwkosten steeds vaker hun ontwerpen aanpassen’ aldus de BNA in Het Financiële Dagblad. De BNA roept bureaus op hier vooraf goede afspraken over te maken met opdrachtgevers en aannemers.

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

Inloggen op BNA

(Sluiten)