Geef je bedrijf de ruimte

Ervaren opdrachtgevers

Je bent projectontwikkelaar, je bent verantwoordelijk voor de gebouwen bij een overheidsorganisatie of woningcorporatie, of je hebt bij onderwijs- of zorggroep een gebouwenvoorraad onder je hoede. Als ervaren opdrachtgever weet je dan prima je bouwambitie en programma van eisen te verwoorden. Je weet bovendien wat je kunt verwachten van een architect en welke meerwaarde architectuur kan bieden voor jouw bouwopgave.

Veelgestelde vragen

  • Welke waarden kan een architect creëren?

    Natuurlijk zijn de eisen die jij als opdrachtgever hebt met betrekking tot rendement een belangrijk uitgangspunt. Maar een architect weet ook jouw maatschappelijke én organisatiewaarden te vertalen in een gebouw met een optimaal leef- en werkklimaat. Je wilt een ontwerp dat je eigen visie overstijgt of simpelweg energiebesparende oplossingen. Of je wenst een nieuw gebouw dat bijdraagt aan het verbeteren van de gehuisveste functies: leerprestaties, genezing of werkprestaties.

  • Hoe organiseer ik de architectenselectie op de juiste manier?

    Uit de praktijk blijkt dat het lastig is om de juiste uitvraag te kiezen – wat heb je nodig om een architect te selecteren? – er wordt verkeerd ingeschat hoeveel tijd en geld een inschrijvende architect daaraan kwijt is. De Richtlijn Gezonde Architectenselecties geeft helderheid. Het verschaft inzicht in de voor- en nadelen van mogelijke uitvragen, maakt de inschrijfkosten inzichtelijk en doet een voorstel om tot een redelijke inschrijfvergoeding te komen.

  • Ik heb de bouwopgave (vraagarticulatie) nog niet scherp, hoe kan een BNA-architect mij hierbij helpen?

    Hiervoor biedt de BNA zogenoemde ‘Waardenkaarten’ aan. Deze helpen jou als opdrachtgever om in een vroeg stadium de vraag en eindwaarden scherp te krijgen. Aan de hand van de BNA Waardenkaarten kun je praktisch en effectief een (vrijblijvend) gesprek aangaan met een BNA-architect. In het verlengde hiervan kun je dan ook de risico’s, complexiteit en verantwoordelijkheden ‘aankaarten’. Een Waardenkaarten-gesprek geeft je dus ook meteen inzicht in wat een samenwerking met de architect je oplevert