‘Wij Gaan Circulair’ helpt ondertekenaars in de praktijk

11 september 2018

BNA heeft de ondertekenaars van het Manifest Wij Gaan Circulair gevraagd welke ervaringen zij hebben opgedaan in het eerste half jaar met de circulaire ontwerpprincipes. Ze geven aan dat het hen het meeste helpt bij het ontwerpproces en –discussies binnen hun bureau. Ook heeft het Manifest hen gestimuleerd meer kennis te vergaren en heeft de ondertekening zichtbaar bijgedragen aan de profilering van hun bureau. Het heeft in mindere mate geleid tot meer circulariteit in projecten en is beperkt gebruikt als nuttig handvat voor gesprekken met opdrachtgevers.

‘Wij waren alle langere tijd bezig om circulariteit meer integraal te ontwerpen in onze projecten. Door het manifest hebben we een grote slag kunnen slaan en heeft het ons gestimuleerd om onszelf te positioneren.’, aldus een respondent.

De ervaringen in de praktijk met circulair ontwerpen en bouwen zijn wisselend. Sommige hebben de ondertekening aangegrepen om als bureau flinke stappen te gaan maken op het circulaire vlak, andere waren zelf al langer er actief mee bezig. Een aantal bureaus geeft aan dat het intensief is om opdrachtgevers goed uit te leggen wat de principes inhouden en hen te overtuigen van de langere termijn terugverdieneffecten.

De wil is er bij allen, de praktijk in sommige opzichten nog ingewikkeld. Bureaus geven aan behoefte te hebben aan een toegankelijke databank die inzicht biedt in de circulaire score van materialen en producten. Het onderling delen van ervaringen en kennis, aan meer kennis over hoe de terugverdieneffecten voor opdrachtgevers beter inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Klik hier om meer te weten over het programma circulair ontwerpen en bouwen. Of verdiep je expertise op het gebied van circulariteit met onze masterclass track circulair ontwerpen en bouwen.

 

Algemeen: Laatste BNA nieuws

di 21 mei 2019

Partner worden

  • Type: cursus
  • Locatie: Amsterdam (ntb)
  • Organisatie: BNA Academie
  • Onderwerp: ONDERNEMEN
Partner worden

di 21 mei 2019

Debat Smart Cities of Domme Steden

  • Type: overig
  • Locatie: OBA Oosterdok, auditorium, Oosterdokskade 143 Amsterdam
  • Organisatie: Academie van Bouwkunst ism Architectuurcentrum Amsterdam
  • Onderwerp: Technologische ontwikkeling
Debat Smart Cities of Domme Steden

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 04 mrt, 2019

Competentieontwikkeling speerpunt bureaus

Meer dan de helft van de architectenbureaus heeft de afgelopen tijd moeite gehad met het aannemen van nieuw en geschikt personeel. Hierbij wordt het vaakst genoemd dat het kennis- en vaardigheidsniveau van sollicitanten niet op

Competentieontwikkeling speerpunt bureaus

Nieuws / 05 feb, 2019

Doe mee aan het witboek circulaire gebouwen

Help ons mee een online witboek te maken, door opgeleverde projecten aan te leveren waarbij je hoge circulaire ambities hebt gerealiseerd. Met inspirerende voorbeelden laten we opdrachtgevers en stakeholders zien dat circulair ontwerpen en bouwen

Doe mee aan het witboek circulaire gebouwen

Nieuws / 29 jan, 2019

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

‘Architectenbureaus moeten door de sterk stijgende bouwkosten steeds vaker hun ontwerpen aanpassen’ aldus de BNA in Het Financiële Dagblad. De BNA roept bureaus op hier vooraf goede afspraken over te maken met opdrachtgevers en aannemers.

Architecten herontwerpen vaker door stijgende bouwkosten

Inloggen op BNA

(Sluiten)