Over deze studie

Hoe klimaatregels de plattegrond beïnvloeden

De steeds strenger wordende eisen op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid zullen leiden tot ingrijpende wijzigingen in de architectuur van onze woningbouw. In de Nederlandse seriematige woningbouw zien we echter dat de wens naar energiezuinige woningen wordt vernauwd tot een technische opgave. Onderzoek en kennis naar de invloed van de hogere energieprestatie-eisen op woontypologieën is er nauwelijks. Dat is jammer, want Nederland heeft een rijke traditie op dit gebied.

In een verkennend onderzoek keek Joost Hovenier (Office Winhov) in 2013 en 2014 naar de rol van de woningtypologie binnen energie besparende maatregelen. Welke voorbeelden zijn er al voor wonen in gedifferentieerde plattegronden? Hoe onderscheiden zich energiezuinige plattegronden in Scandinavië van bijvoorbeeld Italiaanse voorbeelden? En wat is het vervolg op de Nederlandse (vaak alles andere dan energiezuinige) doorzonwoning?

In de studie werd gekeken naar plattegronden uit verschillende Europese klimaatzones. In twee workshops werd er samen met collega-architecten gewerkt aan verschillende oplossingen voor gezoneerde plattegronden. Plattegronden waarbij niet alle ruimtes even warm zijn, waar differentie in lichtinval als ontwerpmiddel wordt ingezet – kortom: plattegronden die in de Nederlandse standaard-woningbouw nog amper te zien zijn, maar waar wel naar gekeken zou moeten worden.

Ja! Ik sluit mij aan bij de BNA omdat ik ...

  • Gebruik wil maken van gratis modelcontracten, online kennisbank en juridisch advies
  • Mezelf wil ontwikkelen en/of mijn bureau om te kunnen onderscheiden en het collectief voordeel te benutten
  • Mijn kennis en netwerk wil vergroten en gebruik wil maken van de belangenbehartiging voor de architectenbranche