Nu het Klimaatakkoord er ligt kan de uitvoering starten. Daarbij is de actieve steun van zo veel mogelijk partijen van groot belang, aldus Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels. Wat kan de architectenbranche bijdragen aan de afspraken gemaakt voor de Gebouwde Omgeving? BNA-voorzitter Francesco Veenstra: “Architecten kunnen bijdragen aan innovatie en praktische oplossingen. Als we het goed willen aanpakken gaan de klimaatdoelen hand in hand met de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en een mooier, schoner en aangenamer Nederland.”
Rol voor architecten bij uitvoering klimaatakkoord
Acht miljoen huizen en gebouwen
Nederland staat aan de vooravond van een grote verbouwing en transitie naar het gebruik van duurzame, schone energie en naar een meer klimaatadaptief ingerichte omgeving. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de 7 miljoen bestaande huizen en de 1 miljoen gebouwen die vaak nog slecht geïsoleerd zijn en verwarmd worden met aardgas en die in toenemende mate last hebben van extreme weersomstandigheden. Veenstra: “Dat brengt ook voor architecten een verantwoordelijkheid met zich mee. Architecten kunnen in hun projecten zoveel mogelijk rekening houden met klimaat, natuur en milieu. Dat vergt een meer politieke, soms een licht activistische houding van bureaus. Uiteraard altijd met het belang van de opdrachtgever en toekomstige gebruiker als vertrekpunt.”
Klimaatadaptatie brengt verantwoordelijkheid voor architecten met zich mee
Herontwerp gebouw, stad en infrastructuur
“We staan pas aan het begin, hoog tijd om het nu samen met ambitieuze opdrachtgevers en partners echt te gaan doen. De ontwerpstudies ‘Stad van de Toekomst’ en ‘Regio van de Toekomst’ hebben hiervoor al waardevolle denkrichtingen, ontwerpprincipes en bouwstenen opgeleverd.” Partners die architecten hierbij naast bestuurders en ambitieuze opdrachtgevers nodig hebben zijn bouwfysica adviseurs, installateurs, aannemers en de overheid. Voorwaarde voor succes zijn volgens de bureaus onder meer kennis, geld, regelgeving en transparantie, zo bleek eerder uit onderzoek.
Rol van architecten bij klimaatadaptatie
Veenstra: “Architecten hebben creatieve vaardigheden en de verbeeldingskracht om de klimaatuitdaging aan een breed publiek en hun opdrachtgevers op een begrijpelijke manier uit te leggen. Zij kunnen hun ontwerpkennis benutten om de uitstoot van gebouwen te verminderen en deze klimaat adaptief te maken. We roepen architecten daarom op om verdere verduurzaming hoog op de agenda te zetten in hun gesprekken met opdrachtgevers, bouwpartners en wethouders.” Architecten kunnen samen duurzame systemen in het ontwerp integreren en de bouwkundige consequenties voor verwarmen, ventileren, koelen, adaptiviteit, licht en uitzicht, geluid, groen, water en slimme materialen vooraf vaststellen.