Licht Verdicht – Optoppen van bestaande gebouwen

24 mei 2016

Op 10 juni 2016 gaat de ontwerpstudie ‘Licht verdicht – optoppen van bestaande gebouwen in stadscentrum Rotterdam’ van start. In deze studie wordt een drietal locaties in de binnenstad van Rotterdam verkend op basis van ontwerpend onderzoek. Het doel is scenario’s te schetsen voor licht optoppen van bestaande gebouwen.

De gemeente Rotterdam heeft zich tot doel gesteld meer woningen toe te voegen aan het centrum van de stad. Veel van de naoorlogse gebouwen in het centrum hebben draagconstructies, die het mogelijk maken het gebouwen op te toppen en bovenop het bestaande gebouw functies toe te voegen.

Gezien daardoor ook de karakteristieke naoorlogse bebouwing kan blijven bestaan, is optoppen een voor de hand liggende optie.

Eerdere voorbeelden, zoals het 114 woningen tellende gebouw De Karel Doorman dat is verrezen boven op het voormalige warenhuis Ter Meulen, tonen aan dat  deze aanpak werkt en kan leiden tot een perfecte symbiose uit naoorlogse plint en centraal, eigentijds wonen.

In deze ontwerpstudie werken de eigenaren van drie binnenstedelijke locaties samen met de Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam, BNA Onderzoek en NLingenieurs.

Architecten worden uitgenodigd om zich in multidisciplinaire teams (dus samen met ingenieurs, stedenbouwkundigen, cultuurhistorici, ruimtelijk economen, vastgoedexperts etc.) in te schrijven voor deze studie, en om tot in het najaar van 2016 samen met de stakeholders te werken aan een reeks oplossingsrichtingen en strategieën voor de binnenstedelijke locaties. De zes teams die worden geselecteerd, ontvangen een beperkte onkostenvergoeding.

Wilt u deelnemen aan de studie? Op 10 juni (14:00 – 16:30), De Rotterdam, Wilhelminakade 179, organiseert BNA Onderzoek een informatiebijeenkomst. Geïnteresseerden krijgen alle ins en outs van deze studie gepresenteerd door de initiatiefnemers.

Lees meer over het programma

Lees meer over de studie

Meld u aan voor de informatiebijeenkomst (aanmelden voor 8 juni is verplicht!)

Deze studie is een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, de gemeente Rotterdam, NLingenieurs, Maarsen Groep, Manhave Vastgoed en AM vastgoed.

Algemeen: Laatste BNA nieuws

Nieuws / 20 mrt, 2019

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Doe mee aan de Conjunctuurmeting voorjaar 2019 met verdiepende vragen over actuele onderwerpen en vul de online vragenlijst in! Alle BNA bureaus ontvangen hiervoor een uitnodiging van onderzoeksbureau Panteia, dat het marktonderzoek voor de BNA verzorgt. Inzicht

Doe mee aan de BNA Conjunctuurmeting voorjaar 2019

Nieuws / 19 mrt, 2019

Architectuur met Toekomst

Op 4 februari van dit jaar ontving ik voor mijn bijdrage aan de stations van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam de Nederlandse Bouwprijs 2019, in de categorie ‘Talent met Toekomst’. De jury was onder de indruk

Architectuur met Toekomst

Nieuws / 18 mrt, 2019

9 gebouwen in de race voor BNA Beste Gebouw 2019

De genomineerden voor dé architectuurprijs van Nederland zijn bekend. De vakjury onder leiding van journalist Jort Kelder selecteerde uit 114 inzendingen (vier meer dan vorig jaar) 14 projecten. Na een jureringsronde door Nederland bleven 9

9 gebouwen in de race voor BNA Beste Gebouw 2019

Nieuws / 18 mrt, 2019

Welke invloed gaat robotica hebben op het werk van architecten de komende 5 jaar?

Technologische ontwikkelingen zorgen voor ingrijpende veranderingen in de samenleving en economie, die grote gevolgen hebben voor de architectuur in de toekomst. BNA organiseerde daarom op 12 maart de tweede denktank in de reeks, waarbij de

Welke invloed gaat robotica hebben op het werk van architecten de komende 5 jaar?

Inloggen op BNA

(Sluiten)